Ny forskrift foreslås for å sikre at krav til mindre avløpsanlegg fastsettes i henhold til gjeldende standard og forurensningsforskriften.
Hele forskriftsforlaget er gjengitt nederst på denne nettsiden.

Bakgrunn

Dagens forskrifter går på enkelte punkter lenger enn de har hjemmel for. Det er nå behov for å revidere forskriftene, slik at ny forskrift er korrekt hjemlet i lov. Miljøtilstanden i Oslofjorden og Mjøsa tilsier at det er behov for strengere rensekrav i alle kommunene og i hele kommunenes utbredelse. Det er likt behov for ny forskrift i de tre kommunene, og det foreslås derfor én felles forskrift. 

Ny forskrift som virkemiddel

I 2019, 2021, 2022 og 2023 var det oppblomstring av blågrønnalger i Mjøsa, som blant annet skyldes fosfortilførsel. Oppblomstring av blågrønnalger kan gjøre innsjøen uegnet for bading, til bruk som private drikkevannskilder og til jordbruksvanning.

Privat avløp er, sammen med offentlig avløp og landbruk, utpekt som en av de større medvirkende årsaker til økt forurensning i vann og vassdrag, inkludert Mjøsa og Oslofjorden.

Vannforskriften stiller krav om at vannforekomster skal ha minst god tilstand, og det er ikke tillatt å gjøre miljøtilstanden i en vannforekomst dårligere. Forskriften er et virkemiddel i dette arbeidet. Mange mindre avløpsanlegg i kommunene er gamle og fungerer ikke lenger i henhold til dagens rensekrav. En utskifting av mindre avløpsanlegg forventes å ha en vesentlig positiv innvirkning på den økologiske tilstanden både i de lokale vassdragene og Mjøsa, og også i Oslofjorden.

Forslag til endringer

Samtlige endringer i forslag til ny forskrift kan du lese i vedlagt lovspeil.  (PDF, 709KB)
De viktigste endringene herfra er listet opp nedenfor:

  • Bakterierensing (§ 3) – Krav til konsentrasjon av bakterier er viktig av hensyn til flere brukerinteresser, bl.a. fiske, drikkevann, badevann og jordbruksvanning. Grenseverdien for bakterier er satt på grunnlag av vannkvalitetsnormer for friluftsbad. Vedlegg til rundskriv IK-21/94 (Folkehelsa, 1994).
  • Slamlagringsvolum (§ 6) – Krav til minimum slamlagringskapasitet på alle typer anlegg. Slamlagringskapasitet på slamavskiller justeres jfr. gjeldende standard. Kapasitet for tett tank tilpasset til forventet volum pr år.
  • Dispensasjonsmulighet (§ 10) - Dispensasjon er en sikkerhetsventil som skal sikre fleksibilitet. Dispensasjon kan eksempelvis benyttes der forholdene har endret seg eller det dukker opp momenter som ikke er tatt hensyn til ved utarbeidelse av lokal forskrift.
  • Ikrafttredelse (§ 11) - Når forslaget til ny forskrift sendes ut på høring er dato for ikrafttredelse ikke satt ennå. Dato for ikrafttredelse vil bli dato ny forskrift er vedtatt i alle tre kommunestyrer.

Gi innspill på forskriften

Uttalelser sendes til: postmottak@hamar.kommune.no eller til Hamar kommune, postboks 4063, 2306 Hamar. Både e-post og brev merkes med: “høringssvar, forskrift om utslipp av avløpsvann”. Høringsfrist: 01.12.2024.

Dersom du har spørsmål til forskriften, kan du henvende deg til:

Etter høringsperioden

Representanter fra Hamar, Stange og Løten kommuner vil koordinere tilbakemeldingene fra høringen og legge frem endelig felles forskrift for kommunestyrene i hver enkelt kommune.


Foskriften til høring

Forskrift om utslipp av sanitært avløpsvann fra bolighus, hytter og lignende, Hamar, Løten og Stange kommuner, Innlandet.

Hjemmel: Forurensningsforskriften § 12-6, jf. forurensningsloven § 9.

§ 1. Formål
Formålet med forskriften er å motvirke forurensning fra utslipp av sanitært avløpsvann fra mindre avløpsanlegg av hensyn til brukerinteresser og miljøtilstand i Mjøsa og øvrige vannforekomster.

§ 2. Virkeområde
Forskriften gjelder for utslipp av sanitært avløpsvann fra bolighus, hytter og lignende virksomhet med utslipp mindre enn 50 PE i kommunene Hamar, Løten og Stange. 

For virksomhet som kun slipper ut gråvann, gjelder denne forskriften bare dersom det er innlagt vann.

Forskriften erstatter kravene i forurensningsforskriften §§ 12-7 til 12-13. Relevante definisjoner er gitt i forurensningsforskriftens § 11-3.

§ 3. Avløpsnett
Avløpsnettet skal, uten av det medfører uforholdsmessig store kostnader, dimensjoneres, bygges, drives og vedlikeholdes med utgangspunkt i beste tilgjengelige teknologi og fagkunnskap, særlig med hensyn til 

  • a.    avløpsvannets mengde og egenskaper, 
  • b.    forebygging av lekkasjer, og
  • c.    begrensning av forurensning av resipienten som følge av overløp.

§ 4. Utslippskrav 
Sanitært avløpsvann skal minst etterkomme:

Sanitært avløpsvann skal minst etterkomme:
ForurensningsparameterHøyeste utløpskonsentrasjon
Tot-P (total fosfor)<1,0 mg/l (tilsvarer en renseeffekt på >90 %) *
BOF5 (biologisk oksygenforbruk)< 25mg/l (tilsvarer en renseeffekt på >90 %) *
TKB  (termorelaterte koliforme bakterier)< 1000 stk/100ml *

* Renseeffekten skal beregnes som årlig middelverdi av det som blir tilført renseanlegget.

§ 5. Utslippssted 
Utslipp fra avløpsanlegg skal lokaliseres og utformes slik at utslippet påvirker resipienten minst mulig og at brukerkonflikter unngås. Utslippet skal ikke føre til fare for forurensning av drikkevann. 

Utslipp fra avløpsanlegg skal ledes til stedegne løsmasser der dette er mulig. 

Når dette ikke er mulig, kan renset utslipp føres til: 
a.    Innsjø. Utslippet skal lokaliseres minst 2 m under laveste vannstand.
b.    Elv med helårs vannføring. Utløpet skal være dykket til enhver tid. 

§ 6. Utforming av renseanlegg
Alle anlegg prosjekteres og utformes i henhold til gjeldende standard.
Renseanlegget skal drives og vedlikeholdes slik at det har tilstrekkelig yteevne under alle klimatiske forhold som er normale for stedet der de ligger. Ved utformingen av anlegget skal det tas hensyn til variasjoner i mengde sanitært avløpsvann i løpet av året. Anlegg skal utformes og plasseres slik at det kan tømmes i tråd med kommunenes forskrifter om tømming av slam. 

Det er ikke tillatt å slippe ut avløpsslam eller ristgods i en vannforekomst, verken ved dumping fra båt, utslipp fra rørledninger eller på noen annen måte.

Der forholdene ligger til rette for det, skal det benyttes lukket infiltrasjonsanlegg for sort- og gråvann samlet.

Der forholdene ikke ligger til rette for å benytte lukket infiltrasjonsanlegg, kan andre renseløsninger tillates. 

Følgende krav gjelder for 1) biologisk/kjemisk renseanlegg (minirenseanlegg), 2) tett tank og 3) slamavskiller:

1)    Minirenseanlegg skal ha kapasitet til å lagre slam for minimum 1 år ved maksimal belastning. Minirenseanlegg skal være sikret mot slamflukt og ha etterpolering etter renseprosessen. 
Som etterpolering skal infiltrasjon i stedegne masser, sandfilter eller biologisk filter benyttes. Andre etterpoleringsmetoder kan vurderes. Etter etterpoleringen kan det rensede vannet føres til vannresipient med årssikker vannføring.

2)    Tett tank skal ha kapasitet til å lagre slam for minimum 1 år ved maksimal belastning. Tett tank godkjennes kun for svartvann. Det skal være alarm for høy vannstand. Tankvolum skal være minimum 6 m3 for helårsbolig og minimum 3m3 for fritidsbolig. Gråvann må føres til egen godkjent renseløsning.

3)    Slamavskiller skal ha kapasitet til å lagre slam for minimum 2 år ved maksimal belastning.

§ 7. Dokumentasjon av rensegrad
Minirenseanlegg skal ha dokumentasjon som tilfredsstiller gjeldende standard for rensegrad, slamproduksjon og gjennomsnittlig lufttemperatur. Øvrige renseanlegg skal ha dokumentasjon på at anerkjent dimensjonering og utforming er benyttet.

Renseanlegg med naturlig infiltrasjon i grunnen skal i tillegg ha dokumentasjon på at anleggets størrelse og plassering er tilpasset de aktuelle vannmengdene og grunnforholdene på stedet. Dokumentasjonen skal omfatte grunnundersøkelse og inneholde informasjon om hydraulisk kapasitet, infiltrasjonskapasitet, løsmassenes egenskaper som rensemedium og risiko for forurensning. 

Dokumentasjonen skal utføres av nøytrale fagkyndige. Prøver skal analyseres av laboratorier som er akkreditert for de aktuelle analysene. Analysemetoder nevnt i vedlegg 2 punkt 2.2 til kapittel 11 i forurensningsforskriften skal benyttes. Alternativt kan analysemetoder med dokumentert høy korrelasjon med analysemetodene i vedlegg 2 punkt 2.2 til kapittel 11 i forurensningsforskriften benyttes.

§ 8. Drift av renseanlegg
Huseier skal sørge for tilstrekkelig tilsyn og vedlikehold av avløpsanlegget, uansett anleggstype. 

Minirenseanlegg skal drives og vedlikeholdes i henhold til skriftlig drifts- og vedlikeholdsavtale, jf. vedlegg 2 punkt 2.3 til kapittel 11 i forurensningsforskriften. Dersom det ved service påvises feil ved minirenseanlegget som ikke umiddelbart kan rettes opp, eller det er gjentagende feil på anlegget, skal kommunen informeres straks. Når slamlageret er fullt, skal servicetekniker eller huseier umiddelbart bestille tømming. 

§ 9. Lukt
Avløpsanlegget skal dimensjoneres, bygges, drives og vedlikeholdes på en slik måte at omgivelsene ikke utsettes for sjenerende lukt.
 
§ 10.  Dispensasjon
Kommunen kan i særskilte tilfeller og etter skriftlig søknad gi dispensasjon fra bestemmelsene i denne forskriften, jfr. forvaltningsloven § 40. Ved behandling av dispensasjonssøknad gjelder prinsippene i plan- og bygningslovens §§ 19-2 og 19-3 tilsvarende.

§ 11. Ikrafttredelse 
Denne forskrift trer i kraft xx.xx.2025. Fra samme dato oppheves FOR-2012-03-07-254    
Forskrift om utslipp fra mindre avløpsanlegg, Hamar og Stange kommuner, Hedmark og FOR-2011-11-23-1164 Forskrift om utslipp fra mindre avløpsanlegg, Løten kommune, Hedmark.