- Vi prøver å kaste minst mulig mat. Det er viktig at vi har riktig antall på brukere som bor på avdelingene, og det samme med folk som skal ha mat ute på bygda, så vi har riktig antall å lage mat til, sier kjøkkensjef Lise Merete Solli Bakke. 

Hun mener det er viktig å ha dialog med de ansatte på huset og i hjemmesykepleien for å få til dette i praksis. 

- Det er veldig viktig og det fungerer bra, sier hun. 

Det meste ligger likevel i hendene til de som jobber på kjøkkenet. Det gjelder både matinnkjøp og matlaging. For å få til dette på best mulig måte er det smart å vite hvor mange porsjoner de skal lage. Det samme for emballasje: hvis de vet hvor mye de trenger er det lettere å unngå svinn. 

Halv pris

Når det lages klubb og duppe strømmer folk til for å kjøpe. Likevel, det er ikke alltid like lett å beregne mengder, og får de for mye rester selger de det til halv pris dagen etter.

- Det kan vi teste ut med andre middager også, sier Solli Bakke. 

Andre tiltak de vil gjennomføre er å ta vare på middagsrester og bruke til pålegg, samt å bruke middagsrester i matproduksjonen. 

- Da er holdbarhetsmerking avgjørende, poengterer Solli Bakke. 

På helsetunet er det flinke til å spare på brødrester, slik som skorper, skalker og tørt brød. Det blir til krutonger til salater og supper, og til desserten brødpudding.
Kjøkkensjef Solli Bakke brenner for mat og kunnskap rundt dette og mener det er et nødvendig tema å få inn i skolene og spesielt helsefagene.

- Matkvalitet og riktig oppbevaring av mat er viktig!

Vil du teste maten på Løten helsetun? Kantina er åpen for gjester mandag til fredag fra kl. 08.30 til 14.30. Middagsservering i tidsrommet 13.30 til 14.30.